Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07.2009 18:36 - За действителната и за вашата истина
Автор: neslanchice Категория: Лични дневници   
Прочетен: 7789 Коментари: 22 Гласове:
12

Последна промяна: 02.07.2009 18:39



Това са две притчи, чието възприемане и тълкуване по определен начин, заедно и поотделно, пораждат много въпроси. Поне за мен са интересни :-)

1.
Всички предмети на разкоша

Живял някога суфи*, който бил и преуспяващ търговец, натрупал много богатства.
Един, който го посетил, бил потресен от богатството му. Той разказвал: "Току-що ми се случи да видя този суфи. Знаете ли, той е обкръжен от всевъзможен разкош."
Когато съобщили за това на суфия, той казал: "Известно ми беше, че съм обкръжен от всички предмети на разкоша с едно единствено изключение. Сега вече знам, че в деня, когато дойде този човек, колекцията ми от предмети на разкоша придоби завършен вид."
Някой го попитал кое се явява последният предмет на разкоша "Последният предмет на разкоша е да има някой, който да ти завижда" - отговорил суфият.

*суфи
Учените мистици в ислямския свят са известни като суфи от съзерцателната значимост на звуците S, U и Р. Те почитат значими личности от древността, като Питагор и Христос, и ги наричат „суфи"-учители. В действителност тази секта е свързана с трудовете на големите мистици от IX век, живели в Ирак и Египет. В частност ал Мухашиби, Абу-Джазид ал-Бистами, ал-Халя и Дбу- Нин ал-Масри поставят основите на суфи мъдростта - отричаща задълбоченото учене и заела се да води своите последователи до действителната истина.

2.
Вашата истина

Веднъж, по време на пребиваването на Настрадин Ходжа в двора, владетелят се оплакал, че поданиците му са лъжливи. Настрадин казал: "Истините биват различни, ваше величество. Преди да могат да използват относителната истина, на хората е необходимо практически да опознаят реалната. Но те винаги се опитват да направят обратното. В резултат на това твърде безцеремонно се отнасят със собствените си изкуствени истини, някъде дълбоко у себе си чувствайки, че те не са нищо повече от измислица."
Всичко това се сторило на владетеля твърде сложно: "Нещата трябва да са или истински, или лъжливи. Аз ще заставя хората да говорят истината и с помощта на това те ще придобият навика да бъдат правдиви."
На следващата сутрин пред отворените градски порти стърчало бесило, обградено от войниците на владетеля, начело с капитана. Глашатаят обявил: "Всеки, който влезе в града, трябва, първо, правдиво да отговори на въпроса на капитана."
Настрадин, който изчаквал отвън, влязъл в града пръв. Капитанът попитал: "Къде отиваш? Казвай истината или ще бъдеш обесен."
Настрадин отговорил: "Идвам, за да бъда обесен на това бесило." "Не ти вярвам!" "Прекрасно. Ако съм излъгал, обеси ме." "Но това би означавало, че си казал истината." "Ето, именно - казал Настрадин, - вашата истина."



Тагове:   Настрадин Ходжа,


Гласувай:
12



1. cefulesteven - Втората история е за всички които се ...
02.07.2009 18:50
Втората история е за всички които се тупат по гърдите и казват: "Това което ти казвам е истината и само истината.", но ще отговарям пак, защото много, много може да се говори и по двете притчи, не издържах просто да не дам този импулсивен отговор.

Прекрасни са.
цитирай
2. neslanchice - cefulesteven,
03.07.2009 01:17
"истината и само истината" често не е единствената истина. Дори да ги приемаме като "нищо повече от измислици", собствените ни изкуствени истини съществуват. От нас зависи какво ще правим с тях.
А първата притча ми навя странни мисли за това как се формира истината - от мълвата...
Благодаря ти.
цитирай
3. henzelski - Относно
03.07.2009 13:46
първата история, надали само един ще е завидял на богатството, но пък само един си е признал...;))
цитирай
4. neslanchice - henzelski :-)
03.07.2009 14:01
а другите са крояли тайни планове :)))
цитирай
5. henzelski - Другите
03.07.2009 14:09
просто са били по-притеснителни и затова не са си признали, че завиждат, Neslanchice...;) Като по този начин са направили от призналия си "последния предмет на разкоша", което все пак е признание...;))
цитирай
6. neslanchice - :))) Все пак, да,
03.07.2009 14:31
henzelski, а дали признанието би могло да стане не последният, а да речем - поредният предмет в колекцията на този суфи, ако се беше появил човекът по-рано... ;)))
цитирай
7. henzelski - Когато
03.07.2009 15:06
и да се появи, все е тая, Neslanchice, защото в крайна сметка само той си признава. Сам е, други няма! ;)))
цитирай
8. neslanchice - Интересен поглед,
03.07.2009 15:55
Нenzelski. Все си мисля, че за истината има значение и момента... :))) Благодаря ти.
цитирай
9. kass - neslanchice
05.07.2009 17:45
Когато някой си признае, че завижда, дали в действителност завижда? Все си мисля, че тези, които завиждат никога няма да си признаят...
Колкото до истината, ох-хо-хо, този цар е голям оптимист...Днес има детектор на лъжата и пак няма истина, която да е неоспорима...
Поздравления чудесни притчи...
цитирай
10. malkiatprintz - Хубави истории. . . завистта си е ...
07.07.2009 15:22
Хубави истории... завистта си е основно човешко качество, но все ми се струва, че ако не е прекомерна може би е и полезна защото ни стимулира да вървим напред, но почти винаги е отровна, което е пагубно. Ако това някой да ти завижда е последното нещо, необходимо за да бъде човек богат, тогава няма човек на земята, който по една или друга причина да не е богат :)

А за истината – не можем да опознаем Голямата истината и нямаме избор – винаги ще боравим с относителната истина. Поздравления :):):)
цитирай
11. neslanchice - malkiatprintz, благодаря :-)
07.07.2009 15:49
И според мен не е хубава човешката завист, но понякога може би малката завист има и конструктивна роля :-) Интересно къде е границата между завистта като двигател и като унищожител, може би голяма роля играе това как я възприема този, на когото завиждат. Има обяснение според мен и в "основите на суфи мъдростта - отричаща задълбоченото учене и заела се да води своите последователи до действителната истина".
А за Голямата истина - така е, а може би изборът ни е как ще се отнасяме с относителните истини - нашите и на другите около нас...
Поздрави :-)
цитирай
12. malkiatprintz - Никой не може да определи точно г...
08.07.2009 06:46
Никой не може да определи точно границата между "благородната", движеща завист и исинската, злобна завист, така, както никой не може да посочи границата между "малкото" ревнуване на влюбения и патологичната ревност на маниака, между движщия страх и паниката... А за истината... наскоро попаднах на следната мисъл: "Истината трябва да се каза така, че да й повярват" :):):)
цитирай
13. neslanchice - Хубава мисъл :) Струва ми се, че м...
08.07.2009 12:22
Хубава мисъл :) Струва ми се, че много често я казваме така, че да я разберат, защото за да ти повярват, се налагат повече усилия, а и ни пречат много неща в нас самите. И така си я изопачаваме :)))
цитирай
14. victoriavselena - ще се намеся
13.07.2009 19:53
по повод завистта. Принца пише -границата между "благородната", движеща завист и исинската, злобна завист.
Разликата е в това дали вярваме, че и ние може ма постигнем и да успеем и дали искаме да успеем своя успех или успеха на другите.
Ако Вуте е успял и аз мога да се науча нещо от неговия успех и това да ме задвижи, стимулира по пътя към моя услех, тогава за само мога да се радвам. Но ако аз вярвам, че успеха е само един и Вуте, успявайки ми го е отнел, тогава неговия успех ще ме огорчи и ще ме спре по пътя към моя успех.
цитирай
15. neslanchice - victoriavselena,
13.07.2009 20:13
аз вярвам, че човек може да постигне в живота си това, за което смее да мечтае. И се стреми с цялото си същество към него, вярвайки, че може, опитвайки се да бъде Човек, настроен положително. Няма как успехът да е само един, това означава да вярваш сляпо и само в Съдбата, да плуваш по течението и да нямаш реална оценка както за себе си, така и за света.
За границата между "благородната", движеща завист и истинската, злобна завист - не може да се определи, в човешките отношения и качества не могат да се поставят граници, нито да се търсят формули.
Абсолютно права си. Благодаря ти.
цитирай
16. malkiatprintz - Интересна дискусия :)
13.07.2009 21:19
Едва ли някой мисли, че успехът може дабъде само един, но определено, както казва Виктория, е от значение "дали вярваме, че и ние може ма постигнем и да успеем и дали искаме да успеем". от една страна може да нямаме вяра в себе си и това да ни спъва, от друга старна – макар че никога никой няма да го признае – има хора, които си мечтаят да успеят, но вътрешно не желаят успеха, най-често защото се чувстват уютно в своя неуспех (макар и неосъзнато). В единия случай човек си казва: "Евала на Вуте, но аз ще го направя по-добе и после ще го водя на бира", в другия си казва: "Вуте може и да се е напъвал, но всичко е въпрос на късмет, лесно му е на него, когато е късметлия" и започва да възприема естествената радост на Вуте като демонстрация, насочена спрямо него. Тогава вече влиза в сила пагубната завист. А що се отнася до границите, те не могат да бъдат определени, по простата причина, че всеки интерпретира нещата индивидуално и всеки поставя границата там, където я усеща. В действителност граници няма, защото и позитивната, мотивираща, добронамерена, така да се каже завист и онази другата, всепояждаща завист са просто различни степени на едно и също нещо – стремежа към по-добро. Ние поставяме границите за наше удобство и затова те са субективни. Хайдеее... разписах се :) Поздрави :)
цитирай
17. victoriavselena - интересно е, че
13.07.2009 23:37
вие говорите за някаква добронамерена "положителна" завист, а аз не смятам, че има такава.
Ето още едно мнение:
http://nithyananda.blog.bg/drugi/2009/07/13/svobodni-ot-revnost-chast-1.362967
Между другото - упехът може да бъде само един - например победата в някакво спортно състезание, златния медал е само един. Но там има и т.нар."спортна злоба", т.е. хъс, който те кара да се състезаваш, да искаш да надминеш другите. Но има и спортна толератност и уважение към противника.
цитирай
18. neslanchice - :-)
14.07.2009 11:57
Мисля, че завистта не се корени в стремежа към по-добро, но тя може да е стимул, например "Щом той е успял, значи мога и аз". Съгласна съм, че има хора, които се чувстват уютно в своя неуспех, просто защото не вярват, че те самите заслужават нещо по-добро. Завистта си е завист и от осъзнатостта на човек зависи според мен степента, в която той ще позволи да влияе на самия него. И от другите му качества, разбира се, както и от това доколко уважава и обича - себе си и другите. Ако човек, склонен да се ръководи от това "какво говорят хората", слуша непрекъснато неща от рода на "виж го, всички му се възхищават, а ти си неудачник", той скоро ще се превърне в неудачник, дори да не е, а стремежът си да успее ще замени със самосъжаление и оправдания с късмета на другите.
Победата в спортно състезание според мен би могла да бъде успех, ако гледаме на живота като на състезание. Лично за мен животът не е състезание с другите и да успееш означава да си щастлив и удовлетворен, за което естествено трябва и толерантност, и уважение, и умение да преодоляваш страха си да си свободен. А човек, ценящ и използващ свободата си, рядко е завистлив...
Поздрави :)))
цитирай
19. victoriavselena - и точно за това те харесвам:
14.07.2009 12:40
"Лично за мен животът не е състезание с другите и да успееш означава да си щастлив и удовлетворен"
цитирай
20. neslanchice - victoriavselena, благодаря :)
14.07.2009 12:59
Чета с интерес блога ти - темите и начина, по който ги представяш (професионално, доколкото разбирам, но не само), много ми допадат.
Поздрави :-)
цитирай
21. tili - И аз прочетох постинга
19.07.2009 11:14
и дискусията с интерес. И за мен животът не е състезание. Вървя по собствената си пътека, за която зная че не принадлежи на никой друг. По пътя ми се случват всякакви неща и срещи, добро и лошо, но те са си само мои . Зная, че моето не е твое и обратното. Така се опитах да възпитам и децата си. Считам се за щастлив човек, дано и те бъдат такива! Много хубава тема, поздравления! ;-)
цитирай
22. neslanchice - tili, благодаря :-)
19.07.2009 12:05
И аз мисля, че няма нужда да пожелаваме чуждия живот, нашият си е достатъчно интересен и никак не е невъзможно, колкото и да е трудно понякога, да сме щастливи, а защо не и да направим още някой щастлив. Често си мисля колко по-трудно е на децата ни сега да станат добри хора и да растат спокойни... Доста по-трудно им е, отколкото ни е било на нас, а честно казано, понякога се чувствам безсилна да му дам най-правилният съвет...
Поздрави :-)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: neslanchice
Категория: Лични дневници
Прочетен: 817012
Постинги: 117
Коментари: 1337
Гласове: 13779
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930